top of page
Architect hold plans

Τεχνικές Μελέτες & 

Διαγράμματα Ροής 

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο της εταιρείας μας 2810-215050 ή στο info@qasystems.gr.

Διάγραμμα Ροής ονομάζεται η απεικόνιση, η οποία δείχνει πώς οι πρώτες ύλες εισέρχονται στην παραγωγική μονάδα, ποια μεταποιητικά και παρασκευαστικά στάδια ακολουθούν (π.χ. επεξεργασία, συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση κλπ), πώς προωθείται το τελικό προϊόν και ακολούθως ποιες παραγωγικές διαδικασίες πραγματοποιούνται στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που διαχειρίζονται τρόφιμα και ποτά.  

 

Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/8-10-2012, όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλπ), προκειμένου να ξεκινήσουν οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα ή να επεκτείνουν την ήδη υπάρχουσα, υποχρεούνται να υποβάλλουν Διάγραμμα Ροής και Μελέτη HACCP στις Αρμόδιες Υπηρεσίες για την αδειοδότησή τους. 

 

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα Υγειονομική Διάταξη, απαιτείται στις κατόψεις των σχεδίων του μηχανικού να αποτυπώνεται η διάταξη όλων των χώρων, η συγκρότηση και ο εξοπλισμός, καθώς και αναλυτικό διάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης (δηλ. η ροή των πρώτων υλών από το σημείο που εισέρχονται στην επιχείρηση μέχρι την έξοδο του τελικού προϊόντος), το οποίο να επαληθεύεται κατά τον έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτές, και τέλος ο χώρος των καθήμενων πελατών.     

Τα Διαγράμματα Ροής είναι αντίστοιχα με τις κατηγορίες προϊόντων και τις δραστηριότητες της κάθε επιχείρησης. 

Κάθε Διάγραμμα Ροής πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες: 

  • Εισερχόμενα Υλικά (πρώτες ύλες, κύριες και βοηθητικές)

  • Εξερχόμενα Υλικά (τελικό προϊόν)

  • Συνθήκες Αποθήκευσης (χώρος, χρόνος, συσκευασία, θερμοκρασία, υγρασία)

  • Συνθήκες Μεταφοράς (μεταφορικά μέσα, χρόνος, συσκευασία, θερμοκρασία, υγρασία)

  • Χρόνοι Επεξεργασίας

  • Χωροταξική Αποτύπωση (σε ποιο χώρο πραγματοποιείται κάθε στάδιο/διαδικασία)

  • Επαναχρησιμοποίηση (λεπτομέρειες για οποιαδήποτε επανεκατεργασία προϊόντος ή κύκλους ανακύκλωσης). 

Οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται, μεταξύ των άλλων, να θεσπίζουν, εφαρμόζουν και διατηρούν πάγια διαδικασία ή διαδικασίες, βάσει των αρχών HACCP (Εγκύκλιος 2 Αριθ. Πρωτ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 4476/2013). 

Ο φάκελος αδειοδότησης που υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στις Αρμόδιες Υπηρεσίες, εκτός από τα λοιπά δικαιολογητικά (προέγκριση, σχεδιαγράμματα, απαιτούμενα πιστοποιητικά) πρέπει να περιλαμβάνει:  

  • Διάγραμμα Ροής της παραγωγής, συνοδευόμενο από Τεχνική Έκθεση

  • Αναλυτικά σχεδιαγράμματα κάτοψης με τον εξοπλισμό και τη συγκρότηση

  • Βασικά στοιχεία της Μελέτης HACCP που κρίνονται απαραίτητα για τον έλεγχο (π.χ. ανάλυση κινδύνων, κρίσιμα σημεία ελέγχου)

  • Αναφορά όλων των υπαρχόντων προαπαιτούμενων (εκπαίδευση προσωπικού, καταλληλότητα νερού, προγράμματα καθαριότητας και απολύμανσης, απεντομώσεις-μυοκτονίες, παρακολούθηση θερμοκρασιών, αρχεία προμηθευτών). 

Η QA-Systems, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία και άριστη γνώση θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, αναλαμβάνει την εκπόνηση: 

  • Μελετών Διαγραμμάτων Ροής με τις απαιτούμενες αναλύσεις

  • Τεχνικών Εκθέσεων και αποτύπωση επί των κατόψεων λειτουργίας εργασιών και τροφίμων

  • Μελετών HACCP

τα οποία είναι υποχρεωτικά για την αδειοδότηση και συμμόρφωση με τη νομοθεσία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος

bottom of page